東意建築

  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 06
  • 07
  • 08
  • 09
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 06
  • 07
  • 08
  • 09

SCUT Faculty and Staff Activity Center

2000-2009
Situation: Completed
GFA:  5,000m2
Specialty: Architecture

 

The site is located on the north of the East Campus Sports Ground of SCUT. The building faces a university gymnasium built in 1930’s with Chinese traditional architectural style to the north across the road, and immediately neighbors the main vehicular access road leading to the east campus on the north. Under the access road is the underpass section of an urban artery. On the south of the project is the East Campus Sports Ground. In the center of the site, there is a traditional pedestrian passageway leading teachers and students to the sports ground, which is required to be reserved.

The Activity Center is mainly to meet the demands of the retired faculty and staff for cultural and recreational activity. It offers cultural and sports activities such as dancing, fitting, indoor table tennis and snooker, plus the classrooms and activity rooms needed by the College for the Aged and offices for the university’s Association of Retirees. The main building is planned with four floors and a GFA of about 5,000m².

The perimeter of the building is basically defined by the setback from the site property line. The building openings are designed to echo the environment in various directions respectively, while the functional spaces are handled through neat and simple spaces and massing. With combined uses of various approaches, such as integral sun-shading components on the building skin, the open-up floor of the building, the organization of vertical courtyard and atrium space, ventilation treatment of upper opening of the atrium, the open middle and side corridor and roof greening etc, we intend to, through initiative design thinking, create an energy-efficient and comfortable occupancy environment in a low cost building and present the transparent, open and distinctive building image.